Ge upp eller säkra upp?

photo-5-e1359318654713

”Ingenting varar för evigt.”

Den som myntade det uttrycket måste ha varit väldigt trött på överraskningar. Helt förståeligt. För finns det något så energikrävande i livet som tråkiga överraskningar? När man inte längre är behövd på arbetsplatsen. När en nära vän blir allvarligt sjuk. När räntan steg lite för mycket. Precis när man hunnit vänja sig vid något fint, vackert och lyckligt så rycks det ur ens händer. Ingenting gott verkar vara för evigt.

Hur ska vi hantera det?

Jag tror att det finns två sätt. Säkra upp eller ge upp.

Antingen jobbar vi stenhårt på att säkra upp livet och tillvaron. Vi försöker liksom att vaccinera oss mot jobbiga överraskningar på alla håll och kanter. Eller så jobbar vi stenhårt på att ge upp. Ge upp inför att livet bär på många jobbiga överraskningar och inför omöjligheten att kontrollera dessa. Jag gillar den tanken.

Att ge upp.

För det händer något när vi ger upp. Istället för att fortsätta att oroa oss för framtiden får vi plötsligt en chans att stanna upp inför nutiden. Istället för att jaga morgondagen kan vi fånga denna dagen.

Allt det fina som just nu omger oss kommer att ryckas ifrån oss, förr eller senare. Antingen försvinner vi själva eller så försvinner det som finns omkring oss. Vårt jobb är inte att försöka undvika det oundvikliga utan att ta vara på det goda så länge det finns där.

Att ge upp istället för att säkra upp.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s