Att mötas på bron

bridge

Det finns ett vattendrag mellan dig och mig. Ibland är det lugnt och tyst. Ibland är det en fors som överröstar allt vi är och försöker vara. Över vattendraget går en bro. Den bara är där. Alltid. Ibland hatar vi den och föraktar den. Ibland älskar vi den. Ibland är den livsviktig.

Du behöver inte bli som jag. Jag behöver inte bli som du. Ibland tror vi att det likformade är svaret på alla konflikter som härjar och söndrar inuti och omkring. Att vi ska bli samma, du och jag. Nej, bron finns inte där för att sammanfoga. Bron finns bara där för en enda sak.

Mötet.

Om drygt en vecka åker jag till Frankrike, till en liten by som heter Taizé. Hela Taizé är som en stor bro. Man har inte en aning vad man kommer stöta på. Ändå samlas tiotusentals ungdomar där varje år. Varför? Svårt att säga faktiskt. Är det för alla gudstjänster man föväntas närvara på varje dag? Är det för den enkla kosthållningen? Är det för att få träffa bröderna i kommuniteten? För att få studera Bibeln varje dag? Det tysta och långsamma? Förmodligen handlar det om dessa saker till viss del, men det låter ändå konstigt att det skulle locka tiotusentals ungdomar.

Jag tror det handlar om mötet. Mötet med människor från andra länder, kulturer och religiösa uttryckssätt.  Taizé är inte en festival där man bara träffas och festar tillsammans i några dygn. Visst finns det vissa såna ingredienser, men mötet med andra människor får ta tid i Taizé. Det tas på allvar. Vi vet det och vi behöver det. Därför åker vi, med 50 konfirmander och 25 ledare.

Tänk om det inte fanns några broar. Tänk om alla vore ensamma öar omgivna av mörka och skrämmande vatten. Tänk om det är så, för vissa. Vi har ju ingen aning. Men för den som faktiskt har möjligheten handlar det nog lite om en inställning också. Att vilja se den där bron, att vilja bygga den – varje dag. Gå upp på den och vänta på att få möta någon. Någon som inte är som jag. Så att vi båda kan bli lite större. Lite mer förstående. Lite mer. Bara genom

att mötas på bron.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s