Där hatet dör

img514x344

En av de mest skrämmande stunderna i Göteborgs moderna historia var de så kallade Göteborgskravallerna. Kommer du ihåg? Det var under sommarlovet år 2001. Jag satt hemma och såg på TV hur staden, som låg två mil bort, slogs sönder och samman av svartklädda aktivister. Av någon anledning satt jag inte där i TV-soffan och hejade på. Jag satt inte med näven i luften och hoppades att aktivisterna skulle få gjort så mycket skada som möjligt innan poliserna hann stoppa dem.

Helt enkelt för att jag aldrig har trott på den metoden. Inte då och inte nu.

Jag tror inte att hat dödar hat. Eller att orätt utplånar orätt.

Varför? För att den som hatar har slutat att söka sanningen. Man är redan framme. Man har sanningen om människorna. Vissa är vänner, andra är fiender. Punkt slut. Man behöver inte förstå. Man behöver inte längre ta reda på varför någon agerar på ett visst sätt. Man vet redan. Därför tar man sig också rätten att hata.

Det verkar liksom finnas en viss typ av legitimt hat i vårt samhälle. Har du tänkt på det? Det är ok att hata rasister. Det är ok att hata våldtäktsmän och kvinnomisshandlare. Det är ok att hata pedofiler och andra som gör otäcka och fruktansvärda saker. Det verkar också vara ok att hata vissa politiker eller chefer eller journalister eller andra som har makt och vistas i offentligheten.

Men den som verkligen vill veta sanningen om människan överlämnar sig sällan åt hatet. För innan man vet ordet av förstår man plötsligt.

I våldsmannen bodde ett slaget barn.

Bakom den hatfulla blicken fanns en vilsen sökare.

Under det hårda skalet låg längtan efter en försvunnen förälder.

Livet bakom livet. Orden bakom orden. Där finns sanningen. Och där dör hatet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s