”Tack”

07.24.2013-post-open-hands

Ordet ”tack” uttalas ofta i relation till något. Det kanske är därför vi är försiktiga med hur vi använder det. Vi behöver en orsak. Vi vill tacka för något. För en lunch, för en hälsning, för en gåva. Problemet uppstår när vi inte finner orsak att vara tacksamma. När vi inte längre har något att tacka för. Är det när vi är väldigt sjuka? Eller är det när vi har för lite pengar? Eller är det när vi har vänner som inte förstår oss? Eller är det när vi känner oss ensamma?

När slutar vi att vara tacksamma?

Kanske när varje dag upphör att vara en gåva.

För egentligen spelar det mindre roll hur vi har det. Eller hur? Om vår tacksamhet till livet skall ha att göra med hur vi har det kommer vi alltid att vara mer eller mindre otacksamma. För någon kommer alltid att ha ett bättre, friskare och mer lyckat liv än mig. Det kan inte vara detaljerna som avgör.

Det är den stora bilden som avgör.

Man behöver inte vara religiös eller troende. Men de som inser att varje dag är en gåva, inte en rättighet eller en självklarhet, de slutar aldrig att tacka. Men de är tacksamma för helt andra saker. Tacksamma för ett andetag. Tacksamma för vinden och träden. Tacksamma för en vän, om så en enda. Tacksamma för känsel, intryck, musik och konst. Med andra ord, allt det där som är så lätt att ta för givet.

Det är jul nu. Låt oss försöka se den stora bilden. Den som handlar om vänner, mat på bordet och allt det där vackra som livet har att erbjuda. Låt oss leta ivrigt i varje stund efter en orsak att uttala de fyra bokstäverna. Tack. Kanske bara viskandes, för oss själva. Den typen av tacksamhet gör hela skillnaden.

Jag vill också passa på att dela med mig av en liten film. Jag har hört att det finns de som börjar varje dag med att titta på denna. Själva filmen börjar vid 3.30 och föregås av en presentation.

Annonser

One Reply to “”Tack””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s