Debattartikel om kyrkoavgiften

pengar1

Idag publicerade tidningen Dagen min debattartikel om kyrkoavgiften. Om du inte har Dagen eller tycker att det är jobbigt att surfa in på deras hemsida kan du också läsa artikeln här nedanför.

>> Direktlänk till artikeln på Dagen.se

Låt kyrkoavgiften vara kvar i Svenska kyrkan!

Det har varit en del kampanjande omkring kyrkoavgiften på sistone. Dels via kyrkoavgiften.se och deras Facebooksida men också i en del debattartiklar (bland annat i Dagen) som bara verkar röra sig i en enda riktning. Det verkar vara helt självklart att man, om man är medlem i ett annat kristet samfund, ska styra om sin kyrkoavgift från Svenska kyrkan till det mindre samfundet. 

Jag är medlem i Svenska alliansmissionen (SAM) men också i Svenska kyrkan. Nuförtiden arbetar jag också i Svenska kyrkan men har även arbetat inom SAM. Med en fot i vardera samfund ser jag hela tiden vilka olika styrkor vi har i de olika kyrkorna. De konkurrerar inte med varandra, de kompletterar varandra.

Jag menar inte att alla kristna människor ska vara medlem i, eller ekonomiskt stötta, samtliga kristna samfund. Däremot är många av oss gamla frikyrkorävar fortfarande medlemmar i Svenska kyrkan av en anledning.

Vi har helt enkelt dubbelt medlemskap. Inte för att vi har struntat i att gå ur Svenska kyrkan utan för att vi ser en viktig skillnad mellan Svenska kyrkan och de andra samfunden.

Svenska kyrkan har en unik ingång i det svenska samhället. När man som anställd i Svenska kyrkan vill samarbeta med övriga samhällsaktörer finns ofta ett direkt förtroende som de flesta andra samfunden bara kan drömma om.

Så har också Svenska kyrkan cirka 6,5 miljoner medlemmar. Det är drygt två tredjedelar av Sveriges befolkning. Väldigt mycket människor med andra ord. De är medlemmar. Fortfarande. Långt efter skilsmässan från staten. Första halvan av 2013 gick faktiskt 5 344 vuxna personer självmant in i Svenska kyrkan. Det är inte ett marginaliserat samfund i utkanten av samhället.

Det finns representerat på varje gata, i varje ort, på varje arbetsplats och i varenda litet hörn av det svenska samhället.

Visserligen ger kyrkoavgiften Svenska kyrkan ganska mycket pengar men det är ändå långt ifrån den typen av summor som årligen, procentuellt sett via varje medlem, strömmar in i de övriga samfunden.

Folk ger som tokar i pingströrelsen, SAM, Equmeniakyrkan med flera. I alla fall i jämförelse med Svenska kyrkans medlemmar.

Så, varför är det inte likadant i Svenska kyrkan då?

Jo, för att Svenska kyrkan bara finns där. Vi som är medlemmar räknar med det. Svenska kyrkans församlingar kanske får in någon hundralapp i veckan i kollekten men mer är det inte. Resten drivs på kyrkoavgiften, som dras automatiskt av varje medlem, år efter år. 

Så om man vill ta död på Svenska kyrkan ska man definitivt styra om sin kyrkoavgift. Det är ett effektivt sätt att slå mot själva kärnan i det som bär upp Svenska kyrkan, rent ekonomiskt. Om man däremot inte vill ta död på Svenska kyrkan utan bara vill ge lite mer pengar till sitt eget samfund…

… varför inte bara göra det då?

Kyrkoavgiften handlar om en procent av din totala årsinkomst. Personligen ger jag ungefär samma summa till min hemförsamling i SAM. Men varje månad.

Så att fortsätta ge den summan direkt från min årsinkomst till Sveriges största och mest inflytelserika kyrka, en gång om året, gör jag gärna och jag hoppas att fler av mina kära SAM-vänner, equmenia-vänner och pingstvänner också fortsätter med det.

Peter Svärdsmyr, församlingspedagog inom Svenska kyrkan och aktiv medlem inom Svenska Alliansmissionen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s