Som en av oss. Annars går det inte.

Creation of Adam - Michelangelo

Jag tror faktiskt att han var tvungen. Gud alltså. Finns det något som kan tvinga Gud till handling? Ja, just den här gången var han faktiskt tvingad. Det var kanske vi människor som tvingade honom, till viss del. För att vi är dem som han älskar. Men framförallt var det kärleken som tvingade. Tvingade självaste Gud att gör något som gudar vanligtvis aldrig gör. Att bli människa.

Det hade liksom inte fungerat annars. Han var helt enkelt tvungen. Om han ville vara fullt ut Gud och samtidigt fullt ut kärlekfull var han faktiskt tvungen att bli människa. Det fanns ingen annan hållbar väg framåt. Precis som en pappa då och då är tvungen att sätta sig på golvet när han vill umgås med sitt barn. En pappa kan helt enkelt inte riktigt förstå annars. Förstå hur det är att vara liten, begränsad och hopplöst beroende av andra människor. Och om Gud skall vara människornas Gud så måste han förstå människorna. Att förstå på riktigt är att erfara. I Guds erfarenhet måste ett levt människoliv finnas, om han skall vara människornas Gud.

Han grät. Han skrattade. Han älskade. Han avskydde. Han blev sviken. Han blev arg. Han var jagad. Han var fattig. Han blev hyllad. Han blev tillgångatagen. Han hånades. Han var mobbad. Han var rädd. Ängslig. Uppgiven. Trött. Han hade ont. Han hade tusentals ”followers”. Han var en kändis. En idol. Han var väntad. Han var efterlängtad. Han misslyckades. Han lyckades. Han var svettig. Smutsig. Han sprang. Han gick. Långt. Väldigt långt. Han måste haft träningsverk. Hans bästa vän ljög om honom. En annan sålde honom för pengar. En tredje trodde inte på honom. En fjärde stack och kom aldrig tillbaka. Han led. Han blödde. Man spottade på honom.

Han blev torterad.

Dödad.

Om Gud har detta i sin ryggsäck, då kan jag tro på honom. För om man vill bli förstådd måste man börja med att försöka förstå. Det gäller även Gud.

Eftersom han blev som en av oss, kan jag tro. Någon annan Gud hade jag aldrig kunnat tro på.

Annonser

2 Replies to “Som en av oss. Annars går det inte.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s